ضریب تأثیر (Impact Factor)، یک شاخص کمی است که برای ارزیابی، مقایسه، و رتبهبندی نشریات علمی در رشتههای مختلف در سطح ملی یا برای مقایسۀ مجلهها در سطح بینالمللی به کار گرفته میشود. این شاخص نشاندهندۀ فراوانی استنادهایی است که در طول یک دورۀ زمانی مشخص به یک مقالۀ چاپشده در یک نشریه داده میشود. ضریب تأثیر هر مجله با مجلۀ دیگر و در هر رشته نسبت به رشتهای دیگر متغیر میباشد. بهطور مثال شاید یک مقاله با ضریب تأثیر 1.5 در رشتۀ مهندسی عمران بسیار عالی ارزیابی گردد و برای رشتۀ مدیریت ضعیف باشد و برای رشتههای پزشکی بین 60 تا 100 باشد. بنابراین ضریب تأثیر بر حسب رشته امری نسبی میباشد و سنجش و مقایسۀ ضریب تأثیر دو رشتۀ غیرمرتبط مناسب نمیباشد.
از سال ۲۰۱۳ به بعد تعدادی افراد بینام و نشان در مکانهایی ناشناخته و صرفاً با هدف کلاهبرداری از مجلات آکادمیک و پژوهشگران در سطح دنیا آمدهاند و یک معیارهایی را معرفی کردهاند تحت نامهایی نظیر GIF یا Global Impact Factor و یا UIF یا Universal Impact Factor و چندین معیار ضریب تأثیر جعلی دیگر. این مؤسسات با اخذ پول از مجلات این اعداد تقلبی را که هیچ مبنایی برای آنها نیست را به مجلات اختصاص دادهاند و متأسفانه بسیاری از مجلات معتبر هم با ناآگاهی از این داستان، این ضرایب تأثیر جعلی را روی صفحۀ اول سایتشان قرار دادهاند و این امر باعث گمراه شدن هم مجلات و هم پژوهشگرانی که این مجلات را برای انتشار مقالات خود انتخاب میکنند شده است.
اینگونه مجلات ممکن است در تامسون نمایه شوند ولی متأسفانه به دلایل عدم رعایت قوانین مجلات معتبر مثل عدم داوری و ایجاد بازار گرمی و کسب درآمد و هزاران دلیل دیگر از ISI خارج میشوند و فاقد ضریب تأثیر میشوند.
راههای شناسایی این مجلات جعلی را قبلاً در اینجا ارائه کرده بودیم.